معرفی کتاب مجمع روحانیون مبارز/آیت مظفری و صادق سلیمی بنی

معرفی کتاب مجمع روحانیون مبارز/آیت مظفری و صادق سلیمی بنی
مسأله
با پیروزی انقلاب اسلامی، همچون گذشته،روحانیون یکپارچه با باقی مانده در گرد امام خمینی(ره) و زیر چتر جامعه روحانیت مبارز و حزب جمهوری اسلامی به خدمت انقلاب درآمدند اما با گذشت زمان و در پی عبور از بحران های اولیه انقلاب اسلامی،دچار اختلاف شدند تا سرانجام در سال ۱۳۶۷ منجر به جدایی عده ای از آن ها و تشکیل مجمع روحانیون مبارز گردید اما تشکل جدید روحانی، به استثنای دوره کوتاهی و البته کم کم به مخالفت با نظام جمهوری اسلامی پرداخت اما چرا؟پاسخ به چرایی این ضدیت،مسأله اصلی این کتاب است.
هدف
هدف کتاب ،شناسایی ماهیت فکری – سیاسی مجمع روحانیون مبارز و بررسی میزان تأثیر آن برعرصه های مختلف اجتماعی نظام جمهوری اسلامی ایران است.بنابراین، کتاب کوشیده تا از طریق بررسی دیدگاه ها،مواضع و عملکردمجمع روحانیون مبارزدر بیش از دودهه انقلاب اسلامی و انطباق جهت گیری های آن با شاخص های دینی،نقش آن را در مواجهه با نظام و همسویی آن با گروه های مخالف را تشخیص دهد.
روش
روش بررسی مجمع روحانیون مبارزبه منظور دستیابی به پاسخ سئوال مذکو و نیل به اهداف مطروحه،نخست توصیف علل شکل گیری،روند فعالیت،تبیین دیدگاه ها و مانند آن است و سپس جهت دسترسی به پایگاه اجتماعی آن،داده های حاصله از مطالعات میدانی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
نتایج
مجمع روحانیون مبارز دوره هایی از فعالیت سیاسی را طی کرده است:اول- آغاز فعالیت مستقل آن با انتخابات دوره سوم مجلس شورای اسلامی همراه است.پس از آن تا دوم خرداد ۱۳۷۶ رو به رشد در صحنه سیاسی باقی ماند.۲-پیروزی سیدمحمد خاتمی،پیروزی مجمع روحانیون مبارز تلقی می شد،از این رو،دامنه و گستره فعالیت اجتماعی آنان به عالی ترین پست های سیاسی رسید.۳-در دوران ریاست جمهوری هشت ساله احمدی نژاد،مجمع همه عرصه های سیاسی را از دست داد اما به عنوان منتقد غیر مؤثر حضور خود را حفظ نمود و به انتظار روزی نشست بار دیگر به قدرت برگردد.در همین دوره،انشعاب کروبی از آن،حمایت از فتنه ۱۳۸۸ و …دایره نفوذ مجمع را به شدت کاهش داد.
دستاورد
۱- بین مبانی نظری و اقدامات عملی مجمع روحانیون مبارز تفاوت های فاحشی وجود دارد.۲- بروز اختلافات دامنه دار و طولانیبین روحانیون،به اعتماد عمومی نسبت به توانایی و خلوص نیت مجمع رواحانیون مبارز لطمه زد.۳- بررسی مجمع روحانیون مبارز نشان می دهد که جدایی از اندیشه ها و آرمان های امام خمینی(ره) کاستی در مشروعیت را دامن می زند.۴- اختلاف در جناح روحانیون که اقدام مجمع روحانیون مبارز آغاز و تداوم یافت،هزینه های زیادی را برای نظام جمهوری اسلامی به دنبال آورد.۵- روحانیون مبارزه منشأ شکل گیری یا تداوم حضور بسیاری از گروه های اصلاح طلب شدند و از حیث می توان مجمع روحانیون مبارز را پدر معنوی آنان دانست.

0 دیدگاه در “معرفی کتاب مجمع روحانیون مبارز/آیت مظفری و صادق سلیمی بنی”

خرداد ۱۳۹۵
« اردیبهشت   تیر »